Menu
5 tipů na úspory ve skladování a logistice

5 tipů na úspory ve skladování a logistice

3 minuty čtení

Skladování a logistika jsou nedílnou součástí výroby a distribuce zboží. V naprosté většině případů přitom tvoří významnou část celkových nákladů, a proto je dobré se zaměřit na způsoby, jak zefektivnit skladovací a logistické procesy pro zajímavé finanční úspory. Ušetřit lze při zařizování skladu, na energiích, pohonných hmotách nebo zaměstnancích.

Bazarové regály

Při vybavování skladu ušetříte, když do něj namísto nových pořídíte bazarové regály. Pokud si vyberete bazarové regály u nějaké prověřené společnosti, nemusíte se obávat, že by kvalitou nějak zaostávaly za těmi zbrusu novými. Specializované firmy vykupují výhradně nepoškozené použité regály, které projdou důkladnou kontrolou stavu, funkčnosti a vzhledu, a ty díky tomu i ve svém novém působišti dokážou spolehlivě a bez nějakých omezení sloužit i desítky let. „Stejně jako při nákupu nových regálů, tak i v případě bazarových regálů si můžete vybrat přesně to, co potřebujete. Dostupné jsou všechny možné typy regálů s různým počtem rámů a nosníků. Při pořízení bazarových regálů můžete využít služeb dopravy a odborné montáže, a dokonce na ně dostat záruku,“ radí Petr Matuš z Pematros, firmy specializující se na prodej nových i bazarových regálů.

Úspora energií

Ve skladech můžete pro úsporu energií realizovat celou řadu opatření. Mezi účinná opatření patří například:

  • instalace energeticky úsporného LED osvětlení,
  • zateplení obvodových konstrukcí,
  • výměna oken a vrat za nové s lepšími tepelněizolačními vlastnostmi,
  • využívání moderních vysokozdvižných vozíků s úsporným pohonem,
  • zajištění efektivnějšího zdroje vytápění, respektive klimatizování.

Kurzy hospodárné jízdy

Vzhledem k vysokým cenám pohonných hmot se na logistických nákladech projeví i poměrně nepatrné snížení spotřeby vozidel. Aby firemní řidiči věděli, jak má taková ekologická jízda vypadat, existují pro ně kurzy hospodárné jízdy, kde se úsporná jízda podrobně rozebírá. Jediným způsobem snížení spotřeby totiž rozhodně není jen pomalejší jízda. Na kurzech se vedle základních zásad hospodárné jízdy probírají také často opomíjené faktory ovlivňující spotřebu paliva a řidiči se dozví, jak přizpůsobit svou jízdu profilu trasy a zatížení vozidla. V kvalitních kurzech je součástí školení praktický výcvik – každý řidič si pod dohledem instruktora vyzkouší jízdu v běžném provozu s instalovaným přesným měřičem spotřeby paliva. Znalosti správné techniky úsporné jízdy či lepší schopnosti předvídání provozu se projeví okamžitě po školení.

Omezení jízd bez nákladu

Značných úspor je možné dosáhnout pečlivým plánováním jízd tak, aby vozidla určená pro přepravu nákladu – nákladu na paletách či balíků – stále plnila svůj úkol, tedy aby stále převážela nějaké zboží. Toho je možné docílit například tím, že vozidlo po vyložení nákladu v cílové destinaci během cesty zpět na „základnu“ zase nějaký další náklad nabere. Ideálně ten, který se bude rozvážet následující den, aby se zboží nemuselo opakovaně vykládat a nakládat. Tím vedle úspory paliva dojde k úspoře času a práce zaměstnanců a celkovému zrychlení procesů v dodavatelském řetězci.

Automatizace ve skladování a logistice

Jakmile se v podniku dostanete k digitalizaci, je ideální čas na automatizaci skladovacích a logistických procesů. Díky automatizaci se zrychlí veškeré rozhodovací procesy, sníží se náklady na rutinní práci skladníků a přepravců, všechny aktuální informace o stavu skladu a vozidlech budete mít stále přehledně k dispozici a díky řízení v reálném čase lze snáze okamžitě reagovat na nejrůznější situace. Také se můžete těšit na snížení administrativní zátěže – nebudete se muset starat o vystavování elektronických dokladů a jejich rozesílání.

Poslední aktualizace: 24. 03. 2023