Menu
Co obnáší práce personalisty?

Co obnáší práce personalisty?

2 minuty čtení

Personalisté jsou klíčovými hráči ve většině organizací a firem, a termín HR (Human Resources) se tak v profesní sféře objevuje velice často. Proto je dobré pochopit, co do jejich pole působení spadá, jaké jsou klíčové úkoly a jaké vlastnosti by vlastně měl takový personalista mít.

Co dělá personalista?

Jak již název napovídá, role personalisty se soustředí především na práci s lidmi. Jeho klíčovým úkolem je řízení všech činností týkající se správy zaměstnanců. V menších organizacích se úkoly HR specialistů často přenechávají manažerům, ředitelům, nebo jsou outsourcovány externím agenturám. Větší firmy a organizace však často zaměstnávají personalisty jako součást samostatného oddělení s více pracovníky a manažerem.

Jaké jsou hlavní úkoly HR specialisty?

V tomto článku uvádíme pouze základní oblasti, ve kterých personalisté působí:

Personální agenda

Personální agenda zahrnuje evidenci záznamů o zaměstnancích, dodržování relevantní legislativy, správu všech pracovních dokumentů a podobně. Zde může být obzvlášť nápomocný HR software, který tuto administrativu zjednodušuje a automatizuje.

Nábor nových zaměstnanců

Stejně tak práce personalisty obsahuje sledování situace na pracovním trhu, zajišťování celého procesu náboru nových zaměstnanců (od definování pracovní pozice, přes vytváření inzerátů, až po pohovory s uchazeči a konečný výběr), zavádění nových zaměstnanců a další.

Péče o firemní kulturu a prostředí

V této oblasti se personalista staví také do role mediátora mezi vedením společnosti a ostatními zaměstnanci, řeší případné spory, přijímá stížností a náměty od zaměstnanců a podobně.

Také velmi často společně s týmem organizuje různé teambuildingové akce, distribuuje novinky a zprávy a obecně se snaží zvyšovat spokojenost zaměstnanců. Rovněž zajišťuje vzdělávání zaměstnanců a managementu.

Počet lidí potřebných k pokrytí těchto oblastí se liší podle velikosti firmy a počtu zaměstnanců. U malých podniků není neobvyklé, když všechny oblasti HR zpracovávají jedna nebo dvě osoby. Na druhé straně, velké společnosti s stovkami nebo tisíci zaměstnanců mají často samostatné týmy specialistů pro každou z uvedených oblastí.

Jaký typ lidí je vhodný pro práci HR specialisty?

Podobně jako jiné obory, i HR vyžaduje velmi specifickou kombinaci dovedností a osobnostních vlastností. Protože je celé odvětví založeno na komunikaci s ostatními lidmi, skvělý HR specialista potřebuje schopnost empatie a umění naslouchat. K tomu patří také výjimečné komunikační dovednosti. Při jednání s frustrovanými, rozzlobenými nebo jinak nespokojenými zaměstnanci potřebuje HR specialista také pevné nervy, asertivitu a schopnost zvládat stres a krizové situace.

Tip: Personální software může být pro vytíženého personalistu neuvěřitelnou pomocí. Osvědčený software nejen pro HR specialisty nabízí firma Vema.

Poslední aktualizace: 28. 07. 2023