Menu
Korporátní dluhopisy poráží stavební spoření

Korporátní dluhopisy poráží stavební spoření

2 minuty čtení

Státní podpora u stavebního spoření klesne na polovinu. Korporátní dluhopisy jsou atraktivním doplňkem s vyšším výnosem.

Jedním z oblíbených způsobů, jak pomoci dětem snáze se postavit na vlastní nohy, je založení stavebního spoření, většinou již při jejich narození. Schválený konsolidační balíček však sníží od ledna 2024 státní podporu na polovinu, tedy na maximálně 1000 korun ročně. Je proto vhodné se podívat po jiných investičních nástrojích. A to jak těch konzervativních, tak i těch doplňkových. 

Korporátní dluhopisy jsou rizikovější investicí, která může posloužit jako doplněk vašeho investičního portfolia. Mají řadu výhod, které je činí zajímavými pro investory, a to právě v kontextu dlouhodobých investic.

Pravidelné výnosy zajistí pasivní příjem

Hlavní výhodou korporátních dluhopisů je stabilní výnos. Investoři dostávají pravidelné platby ve formě úroků, které jsou stanoveny v době nákupu dluhopisu, např. měsíčně, čtvrtletně nebo ročně. Tento příjem můžete využít na pokrytí nákladů na vzdělání, začátek podnikání, vlastní zdroj při žádosti o hypoteční úvěr apod. Veškeré detaily jsou stanoveny v emisních podmínkách jednotlivých dluhopisů a vy tak předem víte, s čím můžete počítat.

Pozor na nezajištěné dluhopisy

Vybírejte dluhopisy, které jsou zajištěné nemovitostmi, popř. jiným movitým majetkem společnosti. Ten pak slouží jako záruka pro splacení dluhu, což zvyšuje důvěryhodnost dluhopisů a snižuje riziko pro vás jako investory. Dobré zajištění poskytuje další vrstvu ochrany pro váš kapitál.

Nadstandardní úroky, se kterými stavební spoření nemůže soupeřit

Jedním z klíčových faktorů, které dělají korporátní dluhopisy tak atraktivními, je nadstandardní úrok. Firma, která vydává dluhopisy, musí motivovat investory k tomu, aby do ní investovali, a tak často nabízí atraktivní úrokové sazby, které jsou mnohdy několikanásobně vyšší než úroky na stavebním spoření. To vám umožní dosáhnout rychleji vyššího zhodnocení vašich financí.

Rozložením investičního portfolia snížíte riziko ztráty

Korporátní dluhopisy patří do každého investičního portfolia. Můžete vybírat z velkého množství emisí dluhopisů různých firem a odvětví, což vám umožní snižovat riziko a optimalizovat vaši investiční strategii. Sami si vyberete, který projekt svou investicí podpoříte. Můžete tak přímo ovlivnit, na co budou vaše peníze použity. Díky této rozmanitosti můžete dosáhnout stabilního růstu vašeho kapitálu a zároveň minimalizovat výkyvy na trhu. 

Nezapomeňte však, že před jakoukoliv investicí je důležité poradit se se svým finančním poradcem a důkladně zvážit všechny možnosti. Nikdy neinvestujte takovou částku, jejíž případná ztráta by vás mohla ohrozit. 

Poslední aktualizace: 04. 01. 2024