Menu
Skvosty Jihočeského kraje: Nejlepší tipy na výlety za přírodou, historií a kulturou

Skvosty Jihočeského kraje: Nejlepší tipy na výlety za přírodou, historií a kulturou

3 minuty čtení

V naší republice se nachází spousta krásných míst, každý z krajů nabízí okouzlující města, přírodu i historické památky. Jihočeský kraj je druhým největším krajem, rozhodně je zde spousta míst, která čekají na vaše objevení. Zde najdete výběr několika lokalit, které stojí za návštěvu.

Třeboňský zámek

Jihočeský kraj nabízí spoustu krásných míst, jedním z nich je město Třeboň. Okouzlí vás historickým centrem, ve kterém se nachází rozhlehlý zámecký komplex. Můžete se pokochat renesanční architekturou, krásně zdobenou fasádou či kašnou na nádvoří. Jde o kouzelné místo, které se hodí pro poetické výlety. Pokud chcete vyrazit v páru, jde o skvělou lokalitu pro romantické chvíle – báječné prostředí vytváří krásnou kulisu pro zásnuby, vybírejte zásnubní prsteny s diamantem pro svou milou.

Relax ve wellness centru

Pokud chcete vyrazit za romantikou a užít si společné chvíle, neměli byste vynechat návštěvu wellness centra Aqua Viva. Jsou zde sauny a lázně, ovšem nechybí ani vodní atrakce. Lázeňský dům tak nabízí komfortní prostředí pro relax i zábavu. Lázně nabízí komfortní ubytování, ovšem ve městě najdete i další příjemné penziony a apartmány. Ubytování v Třeboni je rozmanité, můžete si tak vybrat dle svých představ.

Výlet za zvířaty

V Třeboni si na své přijdou i milovníci zvířat. Nachází se zde záchranná stanice pro volně žijící živočichy. Nejde tedy o klasickou zoo, ovšem jistě jde o zajímavé místo. Jednou týdně zde probíhá komentovaná prohlídka, kromě toho jsou zde navíc informační tabule, které vás blíže seznámí se zvířaty, která zde jsou.

Dalším poměrně netradičním místem je akvárium se sladkovodními rybami. Prohlédnout si zde můžete ryby, ukázky rybářských sítí i velký atlas ryb. Kromě toho jsou zde i ještěrky, úhoři a raci.

Česká Kanada

V Jihočeském kraji se nachází další nádherná lokalita, která stojí za návštěvu. Jde o Českou Kanadu, ve které se nachází mnoho krásných měst, hradů a zámků. Nicméně typické jsou pro toto místo žulové skalní útvary, na které můžete narazit v lesích. Tím nejznámějším je útvar Ďáblova prdel, jedinečný je také Kamenný stůl. Ubytovat se v České Kanadě by neměl být problém, vybírat můžete z menších i větších penzionů, chatek a chalup či apartmánů. Nabízí se tak mnoho možnosti pro každého – ať už se chcete ubytovat v centru dění, na okraji obce či v klidu přírody.

Zámek Dačice

Pokud máte rádi zámky, pak si nenechte ujít zámek Dačice. Jde o zajímavou stavbu s okouzlujícím interiérem. První patro prošlo rekonstrukcí, místnosti jsou zařízeny autenticky. Můžete se tak přenést do historie a užít si jedinečné pohledy. Navíc zde leží rozlehlý park, který láká na procházku. Během léta zde navíc probíhají různé akce – koncerty, divadelní představení a podobně.

V Dačicích byl navíc vynalezen kostkový cukr, jde o poutavý příběh, který vám odhalí průběh toho, jak se z cukrové homole staly kostky. V místním muzeu je tematická expozice, podívat se navíc můžete i na pamětní desku ředitele cukrovaru, který s tímto praktickým vynálezem přišel.

Největší keřové bludiště

Pokud hledáte další zajímavé místo, pak se nabízí Obludiště Dolní Pěna. Jde o krásné přírodní bludiště, které je tvořeno habry. Je největším keřovým bludištěm ve střední Evropě. Nejenže můžete bloudit v zeleni, ale také zde čekají na objevení dřevěné Obludy. Tato aktivita se skvěle hodí pro děti i dospělé, rozhodně jde o skvělý zážitek. Nechybí zde samozřejmě ani dětské hřiště, občerstvení a příjemné posezení.

Jihočeský kraj je známý zejména pro své rybníky, velkou část zabírají lesy. Ovšem kromě přírody zde najdete i další zajímavá místa, kde vás čeká poznání, zábava i relax.

Zdroj obrázku: Jan Piotr / stock.adobe.com

Poslední aktualizace: 27. 06. 2023