Menu
Jak zvýšit hodnotu vašeho bytu? Rekonstrujte bytové jádro!

Jak zvýšit hodnotu vašeho bytu? Rekonstrujte bytové jádro!

2 minuty čtení

Finanční a organizační náklady při rekonstrukci jádra bytu jsou vysoké. Proto je vhodné spojit tuto rekonstrukci s renovací koupelny. Veškeré administrativní úkony a řemeslníci mohou být zařízeny najednou, což vám v budoucnu ušetří starosti.

Nedostatky umakartových koupelen

Zájem o umakartová jádra bytu v poslední době upadá, protože jejich design již není tak populární. Tyto koupelny také neposkytují dostatečnou zvukovou izolaci, což znamená, že vaši sousedé mohou slyšet všechno od jedoucí pračky po hlasitější konverzaci s protějškem. Hlavním problémem takových koupelen je umístění vodních a elektrických rozvodů v zdi, jejichž odstranění může odhalit různé komplikace, od vlhkosti po vadnou elektroinstalaci.

Pokud tedy zrovna procházíte byty na prodej v Praze nebo jinde v České republice, dívejte se, zda je rekonstrukce bytového jádra hotová a je-li tam všechno v pořádku. Nebojte se také zeptat, jak byla rekonstrukce řešena – jestli přes firmu nebo ne.

Stavební firma nebo rekonstrukce po svém?

Spoluprací se stavební firmou se vyhnete starostem s nákupem materiálů a plánováním. Faktem je, že se může stát, že za stavební firmu utratíte i téměř polovinu vašeho rozpočtu. Pokud máte zvládáte manuální práci nebo máte známé, kteří ano, můžete ušetřit a investovat např. do lepších obkladů nebo vyšší kvality spotřebičů a keramiky.

Nezapomeňte o rekonstrukci informovat vaše sousedy. O stavební prohlášení se obvykle stará stavební firma. Pokud ale renovujete na vlastní pěst, je důležité toto prohlášení umístit na viditelném místě, třeba na hlavním vchodu. Pokud se během rekonstrukce budete chovat neohleduplně (budete například vrtat po 22h večer), mohou vás sousedé dovléct až k soudu.

Jak je to s povolením k rekonstrukci bytového jádra?

Pokud vlastníte byt, prvním krokem je nahlédnutí do pravidel Společenství vlastníků jednotek (SVJ). Většinou zjistíte, že souhlas SVJ není třeba, pokud rekonstrukce neovlivní sdílené části budovy jako jsou svislé a vodorovné konstrukce, balkony nebo hlavní rozvody. Avšak pokud zahrnuje rekonstrukci bytového jádra, bude souhlas nutný. Stejné pravidlo platí i pro družstevní byty, kde konečné rozhodnutí leží v rukou družstva.

Tip: Rekonstrukci bytového jádra nebudete muset řešit, pokud pořídíte novostavbu. Podívejte se na nabídku bytů v Praze 10 a vyberte si svůj nový domov.

Další nezbytné kroky

Pokud je jádro bytu v dobrém stavu, může stačit pouze obložení sádrokartonem. V opačném případě je potřeba vyměnit elektrické rozvody a následně nechat novou instalaci prověřit kvalifikovaným odborníkem. V případě nehody či požáru bude revize elektroinstalace klíčová pro pojistné společnosti a policii.

Zdroj foto: Freepik.com

Poslední aktualizace: 25. 08. 2023