Menu
Proč si pořídit fotovoltaickou elektrárnu ještě letos

Proč si pořídit fotovoltaickou elektrárnu ještě letos

2 minuty čtení

Fotovoltaika jako zdroj energie pro rodinný dům je každým rokem oblíbenější a zřizuje si ji víc a víc domácností. Věděli jste, že na FVE můžete získat nemalou dotaci od státu a přebytky elektřiny dokonce poskytnou k výkupu? Pojďme si říct další důvody proč mít na střeše solární panely.

Nižší náklady celé domácnosti na energie

Díky výrobě elektrické energie s pomocí fotovoltaické elektrárny snížíte energetickou závislost domácnosti na elektřině ze sítě. Částka, kterou zaplatíte při vyúčtování za energii ze sítě se výrazně zmenší. Úsporný dům může s podporou FVE snížit náklady na el. energii až o 70 %. Uspořenou částku či dobu návratnosti investice vám pomůže vykalkulovat většina firem přes stavbu fotovoltaických elektráren pro rodinné domy. 

Do výkonu 50 kilowatt máte FVE bez úředníků 

Díky novele vyhlášky č. 408/2015 Sb. o Pravidlech trhu s elektřinou si můžete pořídit fotovoltaickou elektrárnu bez nutnosti vyřizování stavebního povolení. Další výhodou je, že přebytky přeprodáte v rámci komunitní energetiky a budete je sdílet s dalšími lidmi nebo institucemi. 

Možnost dotace na fotovoltaiku

Díky dotačnímu programu Nová zelená úsporám, můžete získat až 50 % na realizaci fotovoltaické elektrárny pro rodinný dům. Nejvyšší možná částka, na kterou lze dosáhnout je až 205 tisíc korun. Většinou se o vyřízení dotace nemusíte starat, protože mnoho firem, které staví fotovoltaické systémy veškeré papírování a obíhání úřadů vyřídí za vás.

Hodnota nemovitosti se zvýší

Stavba potažmo rodinný dům s instalovanou fotovoltaikou má větší hodnotu na trhu s nemovitostmi, takže její cena může stoupnout o několik stovek tisíc korun. V momentě prodeje nemovitosti to velmi oceníte. Navíc bude o vaši nabídku větší zájem a prodej pravděpodobně rychlejší.

Výpadek proudu vás s FVE nezaskočí

V každé domácnosti vypadne proud během roku několikrát a ve velké většině za to může špatné počasí. Díky fotovoltaice s bateriovým úložištěm můžete při výpadku zásobovat elektřinou důležité spotřebiče, jako je lednička a mraznička, osvětlení i internet. Se správně nastaveným fotovoltaickým systémem budete mít vždy záložní zdroj.

Ekologická výroba elektrické energie

Fotovoltaika je bezesporu jedním z ekologických zdrojů elektrické energie. Mohou však vznikat pochyby při likvidaci vysloužilých solárních panelů. V současnosti dosahuje recyklovatelnost starých fotovoltaických panelů až 95 %. S vývojem a novými technologiemi bude recyklovatelnost narůstat. 

Nabíjení elektromobilu díky fotovoltaice

Jste vlastníkem elektromobilu či hybridního auta? Máme pro vás skvělou zprávu. Fotovoltaickou elektrárnu můžete využít k nabití vašeho auta budoucnosti, pokud si k FVE necháte zřídit i tzv. wallbox neboli domácí nabíjecí stanici. Při jízdě se dostanete pod jednu korunu za kilometr, což je jen 30 % částky, kterou musí zaplatit vlastníci aut se spalovacími motory.

Poslední aktualizace: 26. 07. 2023