Menu
Kam vyrazit po Evropě s karavanem?

Kam vyrazit po Evropě s karavanem?

3 minuty čtení

Cestování s karavanem se stává stále oblíbenější volbou nejen pro zapřisáhlé dobrodruhy, ale i milovníky pohodlného cestování. Caravaning vám umožní objevovat různorodá místa, zážitky a kultury, aniž byste byli vázáni na jedno místo. Přečtěte si následující článek, který vám přiblíží některé z nejkrásnějších evropských destinací, kam můžete s karavanem vyrazit.

Proč cestovat s karavanem?

Cestování s karavanem nabízí téměř neomezenou svobodu a flexibilitu. Nemusíte se trápit hledáním vhodného ubytování a neustálým balením kufrů. Vše, co potřebujete, máte stále u sebe. Karavan je vaším pohyblivým domovem. To přináší větší komfort a možnost zastavit se prakticky kdekoliv.

3 nejlepší destinace v Evropě pro cestování s karavanem

Chcete si dovolenou s karavanem opravdu užít? Vybrali jsme pro vás 3 nejlepších evropské destinace pro rodinnou dovolenou v karavanu.

1. Camp Vala, Mokano – Chorvatsko

Malebný kemp na poloostrově Pelješac skrývá mnohá tajemství. Vydáte-li se skrze les na kopci a sestoupíte k moři, odkryje se před vámi útulná pláž a krásný výhled na sousední ostrov KorčulaKřišťálově čisté moře vám umožní sledovat jeho další obyvatele, jako jsou různé rybky, rejnoci, mořští ježci a hvězdice. Borovice a olivovníky, které se rozprostírají po celém kempu zajistí dostatek stínu i v největších vedrech.

2. Camping Brione, Rivadel Garga – Itálie

S velikostí 17 tisíc obyvatel je Riva del Garda ideálním místem pro aktivní letní dovolenou. Kemp leží pouhý kilometr od jezera, což znamená, že ráno stačí obout boty a vyrazit. Je na vás, jestli si přinesete pouze jenom osušku a piknikový koš nebo přibalíte, paddleboard a šnorchl s brýlemi. Hned za městem se tyčí strmé Gardské hory, proto se sem můžete vydat i na jaře a věnovat se turistice či adrenalinovému lezení po místních ferratách.

3. Mara Camping, Liptovská Mara – Slovensko

Pokud nechcete trávit dovolenou v České republice, ale zároveň se vám nechce jezdit moc daleko, můžete zamířit k našim sousedům na Slovensko. Na Slovensku najdete mnoho malebných kempů. Jedním z nich je kemp Mara, který se nachází na břehu přehrady Liptovská Mara.

Tento kemp představuje skvělý výchozí bod pro návštěvu Liptovského Mikuláše. V kempu najdete různé atrakce včetně půjčovny vodních skútrů a lodí. Až vás přestanou bavit vodní radovánky, můžete nazout pohorky a vypravit se třeba na některou z nedalekých dvoutisícovek.

Co budete potřebovat k připojení karavanu?

Pokud se chystáte vyrazit na cestu s karavanem, mějte na paměti, že volba správného tažného zařízení je klíčová pro bezpečnou jízdu. Ukážeme vám, jak správně vybrat tažné zařízení pro tažení karavanu.

1. Tažné zařízení vybírejte adekvátně k hmotnosti karavanu

Nejprve zjistěte celkovou hmotnost vašeho karavanu včetně vybavení. To je klíčové pro určení tažné kapacity, kterou bude tažné zařízení potřebovat. Hmotnost naloženého karavanu by měla být nižší, než tažná kapacita tažného zařízení. Zároveň zkontrolujte i tažnou kapacitu vašeho vozu. Obzvlášť obezřetní buďte u vozů se slabším výkonem.

2. Důkladně zvažte typ tažného zařízení

V zásadě existují 3 různé druhy tažných zařízení.

  • Pevné tažné zařízení je nejlevnější a nabízí velkou nosnost. Nevýhodou je jeho pevná montáž.
  • Odnímatelné tažné zařízení nabízí větší flexibilitu, ale jeho nosnost je menší a nehodí se tak pro velké a těžké karavany. Je také o něco dražší.
  • Otočné tažné zařízení je ideální volbou v případě, že hledáte pohodlí, flexibilitu a solidní nosnost. Počítejte však s vyšší pořizovací cenou i cenou montáže.

3. Zvolte kvalitní tažné zařízení od prověřených značek

Vyberte si proto raději tažné zařízení od renomovaného výrobce, který je známý svou kvalitou a spolehlivostí. Vyšší cena za zařízení od kvalitního výrobce se z dlouhodobého hlediska vyplatí nejen v aspektu bezpečnosti, ale i delší životnosti. Velmi kvalitní tažné zařízení vyrábí například značky BrinkWestfalia a Oris. Největší výběr i konfigurátor pro výběr tažného zařízení najdete třeba na e-shopu Tažné Rameder.

Zdroj obrázků: Dreamstime

Poslední aktualizace: 07. 09. 2023