Menu
Dámské svetry – jak se o ně starat, abyste co nejdéle zachovaly jejich vzhled a kvalitu

Dámské svetry – jak se o ně starat, abyste co nejdéle zachovaly jejich vzhled a kvalitu

3 minuty čtení

„Máš nový svetr?“ Jak moc vás tato otázka potěší, když si vaši spolupracovníci, přátelé nebo kdokoli jiný všimnou, že na sobě máte nový kousek z vašeho šatníku. Stejnou větu ale můžete slyšet i v okamžiku, kdy je vaše oblečení staré i několik let! Stačí se o něj správně postarat!

Ať slouží! Díky správnému praní

Udržitelnost – slovo, které se stále častěji skloňuje v různých aspektech lidského života. A samozřejmě patří i do světa módy. Sama udržitelnost pak začíná tím, že se o své oblečení staráte co možná nejlépe. Tak, aby vydrželo dlouho krásné. Tak, aby i poté, co ho už dál nechcete nosit, mohlo sloužit někomu dalšímu. Ať už se jedná o džíny, šaty a nebo třeba dámský svetr

Prvním krokem v péči o váš svetřík by vždy měl být pohled na cedulku, která vám přesně popíše, jak se o něj starat. S ohledem na střih, materiál a případné aplikace, které jsou na něm našité. Pozornost věnujte zejména tomu, zda můžete výrobek prát v pračce, jakým způsobem ho sušit a zda ho smíte žehlit, případně na jakou teplotu. Máte-li nastudovanou cedulku, skutečně se jí držte. Významně tím prodloužíte životnost každého prádla, nejen svetrů. 

K výrobě svetrů jsou obvykle použité náchylné materiály – vlna, kašmír, žerzej, úplet nebo třeba viskóza. Všechny tyto materiály mají specifické požadavky na teplotu vody a často také na to, zda se vůbec smějí prát v pračce. Máte-li v ruce kousek, který do pračky vložit nesmíte, raději skutečně neriskujte. Vyperte jej ručně, ve vlahé vodě s trochou tekutého (nebo dobře rozpuštěného) pracího prášku. Po proprání a lehkém vyždímání svetr ještě properte v čisté studené vodě a znovu lehce vyždímejte. 

A co po praní? 

Obecně vzato – ždímání svetrům nesvědčí. Mačká je a poškozuje tak jejich vlákna. Například pro dámský rolák může být ždímání dokonalá pohroma – rolák u krku se snadno vytahá a vůbec nesedí tak, jak by měl! Opět platí, že je nejlepší prostudovat cedulku s doporučeními výrobce a bez výjimky se jich držet. Ždímejte tedy jen na velmi nízké otáčky, nebo raději ručně. Velmi lehce a jemně! A můžeme směle sušit! 

I když až tak směle zase ne. Dámské svetry (až na výjimky) rozhodně nepatří do sušičky na prádlo. Ta může (stejně jako ždímání) nezvratně poškodit materiál a samozřejmě také ovlivnit jejich barevnost, případně velikost. Aby se z vašeho oblíbeného oversize svetru nestala velikost S, raději se úkonům se sušičkou vyhněte.

Svetry sušte ve vodorovné poloze, například položené přes sušák na prádlo. Tak zabráníte jejich celkovému vytahání, nebo vyvěšení částí. Při klasickém věšení totiž dochází k natahování vláken a vás tak můžou nepříjemně překvapit prodloužené rukávy nebo špatně padnoucí ramena. Čerstvý vzduch a vodorovná poloha jsou to nejlepší, co můžete vašemu svetru dopřát. 

Sušíte prádlo venku? Pak si (zejména u barevných modelů) dávejte pozor na slunce. Přímé sluneční paprsky vám sice pomohou v tom, že prádlo bude rychle suché, bohužel ale nepříznivě ovlivňují barvy. 

Jakmile máte svetr vypraný a dokonale vysušený, nezbývá, než ho vyžehlit a složit. Žehlete pouze na teplotu doporučenou výrobcem a určitě se vyplatí spíš nižší, než vyšší. Při správném sušení navíc často svetr ani žehlit nemusíte. Skládejte úhledně do skříně v komíncích. Pověšení na ramínko by s ním mohlo udělat stejně nepěkné věci, jako nevhodné sušení. 

Pokud dodržíte tato základní pravidla, bude váš svetr vypadat jako nový klidně i několik let! A pokud už přijde čas na to, aby opustil váš šatník, určitě si vyberete nový na https://www.sinsay.com/cz/cz/!

Poslední aktualizace: 13. 09. 2023