Menu
Vyplatí se prodávat nepojízdné auto, nebo je lepší likvidace?

Vyplatí se prodávat nepojízdné auto, nebo je lepší likvidace?

3 minuty čtení

Porouchalo se vám auto a už vás nebaví ho stále dokola opravovat? Investice do nového modelu bude pravděpodobně výhodnějším řešením. Co si však počít se starým vozem? Nabízí se možnost prodeje, který je ale v případě nepojízdného auta celkem komplikovaný. Pokud vozidlo neprodáte, musíte ho zlikvidovat, což také není vždy zdarma. Jak tedy s nepojízdným autem naložit?

Co zařídit jako první?

Pokud auto už nebude jezdit, měli byste jako první zrušit jeho pojištění. Povinné ručení musí mít sjednané každé vozidlo pohybující se na silnici. Jestliže ale vaše auto stojí v garáži či na zahradě, toto pojištění rychle zrušte. Ať už vůz dosloužil z důvodu velkého poškození při nehodě nebo přílišného stáří, na povinném ručení byste zbytečně prodělávali.

Při návštěvě pojišťovny si s sebou nezapomeňte vzít případné policejní potvrzení o nehodě. Pokud je vozidlo zkrátka jen porouchané, žádné speciální dokumenty si s sebou brát nemusíte.

Jak sjednat prodej nepojízdného auta?

I když už neplatíte povinné ručení, stále byste se auta měli zbavit co nejrychleji. Když je vůz mimo provoz, pouhým stáním nadále poškozuje. I nepojízdný vůz se však může hodit třeba na náhradní díly.

Když najdete vhodného zájemce, nejdříve si pečlivě připravte kupní smlouvu. Klíčové je zde přidat k ní dodatek, ve kterém vám kupující potvrdí seznámení se stavem vozu. Vám se pak nestane, že by druhá strana prodej reklamovala. Prodat nepojízdné auto není žádná věda, přesto však věnujte pozornost každému detailu kupní smlouvy, abyste předešli konfliktům.

Když se auto nedaří prodat

Možná se nepojízdného vozu snažíte již delší dobu zbavit, a přitom nemůžete najít žádného vhodného zájemce. Zvažte, zda se vám raději nevyplatí zařídit jeho ekologickou likvidaci. Vrak nebude hyzdit okolí vašeho domova a zabírat zbytečně místo. Navíc si ušetříte starosti s uzavíráním smlouvy a komunikací se zájemci.

Jak zlikvidovat auto? Rozhodně hned zapomeňte na to, že byste ho někam pouze odstavili. Ve schránce byste totiž rychle mohli najít oznámení o vysoké pokutě. Pro jistotu se vyplatí si alespoň základně nastudovat příslušné zákony o nakládání s autovraky.

Ekologická likvidace zdarma

Vhodným řešením pro zbavení se vraku je ekologická likvidace, která může být v řadě případů i zcela zdarma. Některé automobilky dokonce nepojízdná vozidla své značky zpětně odebírají a často také nabízí slevu na nové auto. Pokud tuto možnost nemáte, najděte likvidátora.

Společnost likvidátora by měla mít platný certifikát o ekologické likvidaci vozů. Někteří poskytovatelé této služby vám dokonce nabídnou i odtah ojetiny zdarma z vašeho bydliště.

Ekologická likvidace je vesměs zdarma. Je tomu z toho důvodu, aby se předešlo odstavování vraků do přírody a na jiná nevhodná místa. Paradoxně si však připlatíte v případě, kdy automobilu některá jeho část (například motor) chybí. Za každý chybějící díl vám pak zaúčtují zhruba 500 Kč.

Co dělat po likvidaci?

K likvidátorovi si stačí kromě vraku přivézt průkaz totožnosti a technický průkaz. Pokud se na místo nemůžete osobně dostavit, pošlete zástupce s plnou mocí. Likvidátor vám poté bezplatně vydá potvrzení o převzetí vašeho vozu a jeho likvidaci. Posledním krokem je návštěva dopravního úřadu, kde necháte auto vymazat z registru.

Vesměs všechny kroky v průběhu likvidace nepojízdného vozu jsou zcela bezplatné. Pokud dodáte kompletní vozidlo likvidátorovi, nezaplatíte nic navíc. Zbavit se vraku tedy rozhodně není nic složitého, a není tak důvod tuto starost odkládat.

Poslední aktualizace: 27. 09. 2023